Zlatá kniha socialistického sportu

15. 01. 2011, 4,847 views
Jak jsem na konci minulého roku slíbil, i letos se budu věnovat psaní článků. Svůj slib plním a zde je první letošní článek. Seznámím vás s knihou plnou sportovních fotografií, která nese název Zlatá kniha socialistického sportu. Tentokrát půjde o spíše kratší recenzi, ale o to víc přidám náhledů, aby si každý mohl udělat představu o kvalitě obsahu.

Při procházení nejznámějšího českého dražebního serveru jsem narazil na knihu, u které byl popis kniha plná sportovních fotografií. I přes dost politicky znějící titul a rudou hvězdu na přebalu, ve mě zvítězila zvědavost. Poprosil jsem tedy prodejce o vyfocení pár typických stran. Zaslané fotografie vypadaly celkem slušně, vyvolávací cena – 19 Kč byla přijatelná. Usoudil jsem, že sportovci stěží budou mít čas se při svých výkonech tvářit politicky a to je pro studijní účely podstatné, a tak jsem se rozhodl jít do dražby. Zřejmě nikdo nezatoužil připomenout si socialistické sportování a kniha byla moje za vyvolávací cenu.

Obsah

Nejprve něco málo k provedení, bibliografickým ingormacím a obsahu. Kniha je ve velikosti formátu A4 s tvrdými deskami v celoplátěné vazbě a papírovým přebalem. Čítá 173 stran z čehož 36 s textem je vytištěno na obyčejném papíře a zbytek s fotografiemi na lesklém. Textová část svým zaměřením plně odpovídá názvu knihy. Přiznám se, neměl jsem chuť to číst. Kdybych snad pochyboval, tak po rychlém prolistování jsem se na beton ujistil, že sportovci socialistických zemí zažívali úspěch za úspěchem a měli samé vysoké cíle. Raději jsem hned začal listovat mezi fotografiemi. Jejich rozměry jsou rozličné, od celé plochy stránky až do poměrně malých.

Fotografí přes celou plochu stránky je v knize menšina, což je škoda…

Většinou jsou na jednu stranu tři fotografie. Fotografie jsou doplněny krátkým popisem, ten ale pro fotografa stěží najde nějaké uplatnění. Vesměs jde o informaci o události, úspěchu a jméno sportovce, ale lze se tu dočíst i usměvné báje kterak “Českoslovenští a sovětští hokejisté, kteří reprezentují nejvyšší úroveň světového hokeje, jsou dobří přátelé”.

Fotografie

Nyní se zaměřím na to hlavní, kvůli čemu jsem knihu pořídil, tedy na fotografie. Najdete tu černobílé i barevné, černobílé provedení však převažuje. Rok vydání je 1979, proto si na stránkách můžete prohlížet dnes už v pravdě historické snímky, které nejsou právě dostupné. Byla to jedna z věcí, co mě lákaly.

Kdo z vás tušil, že před lety se hrál pod Pražským orlojem hokej?

Někde bylo zjevně potřeba mít jistý počet fotek na stránku, a tak bylo potřeba řezat.

Aby bylo zřejmé, jak moc jsou černobílé snímky v přesile. Ale závada to není.

Toto je asi jediná série fotek v knize.

Chtěl jsem vědět, jak uměli fotit moji předchůdci. Publikace se zaměřila striktně na socialistické sportovce, ale neznamená to, že by jejich fotografie nebyly dobré, podle mě je to v podstatě jedno. Řazení fotografií ani výběr sportů nemá žádnou velkou logiku. Vyskytují se sporty vrcholové, rekreační i dosti netradiční snímky jako cvičení kuchařek při pracovní pauze.

Stránky věnované sportům-nesportům je naštěstí jen pár.

Aktéry jsou dospělí a občas i děti. Pokud se nestačíte divit, co je to za knihu, tak zmírním vaše zděšení. Najdete tu snímky i známých českých fotografů Stanislava Tereby a Emila Fafka. Pro úplnost přidávám seznam publikujících autoru viz obrázek níže.

Pro informaci, seznam publikujících fotografů.

Bohužel u jednotlivých fotografií autoři uvedeni nejsou, což je škoda. Kvalita i pojetí fotografií se různí. Jsou tu fotografie opravdu zajímavé, výtvarné. S emocemi a dobrými momenty. Tu a tam narazíte na popisný nebo obyčejný záběr a najde se i pár škvárů.

Shrnutí

Za hubičku jsem získal knihu, která je dokumentem historie sportovní fotografie. A mít povědomí o historii není na škodu. Text je k ničemu. Není to kniha určená pro fotografy, takže to není žádná učebnice. Kdo chce a je vnímavý, dokáže se poučit sám ze snímků. Fotografie hodnotím v celkovém hledisku jako spíše dobré, rozhodně jsem objevil inspirující kousky.

Fotografie z ledové ploché dráhy (vlevo nahoře) je jednou z těch, které inspirují.

Přivítal bych i divočejší techniky a větší experimentování, ale asi takovým záběrům nebylo dovoleno reprezentovat socialismus.

Wrobel, D. Zlatá kniha socialistického sportu 1. vyd. Praha Olympia, 1979. 173 s. ISBN 27-010-79

VN:F [1.9.7_1111]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Zlatá kniha socialistického sportu, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Sdílejte obsah s přáteli:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • BlinkList
  • email
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • MySpace
  • Yahoo! Bookmarks

Mohlo by vás také zajímat:

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.