Sportovní fotografové

24. 09. 2010, 5,971 views

Každý kdo fotí, tak se porovnává s ostatními. Prohlížením prácí jiných může člověk získat inspiraci, potěšit u nich své oko, poučit se, anebo zjistit kolik ztrácí na špičku v oboru . A právě na všechno z toho co jsem jmenoval i na to co jsem zapomněl, narazíte na stránkách osobností světové sportovní fotografie, které v tomto článku krátce představím. Níže uvedené fotografy jsem vybral podle svého uvážení a nejde o žádný žebříček.
ANY CHARACTER HERE

Adam Pretty

Prvním představovaným je Adam Pretty, na profesionální dráhu fotografa se dostal v roce 1997 u australského The Sydney Morning Herald. S touhou věnovat se sportu putoval po roce do Getty Images, od té doby fotil po celém světě a pět olympiád, které navštívil dává tušit, že nejde o žádné ořezávátko. Své umění několikrát zhodnotil ziskem prestižních mezinárodních ocenění. V jeho fotografiích mě zaujalo zejména využívání kontrastů. Mimo výchozího alba Youth Olympics doporučuji v portfoliu zvolit album Sport.

http://www.adampretty.com

Bob Martin

Dvacet let zkušeností a především výborné fotografie, to jsou argumenty, které vynesly Brita Boba Martina na můj seznam. Pravidelně fotí na olympiádách. Jeho snímky byly otištěny v mnoha prestižních periodicích a výčet obdržených cen zahrnuje ty nejtěžší váhy, které si umíte představit, jen za rok 2005 jich posbíral 23. Mimo skvělých nápadů ve fotografiích naleznete v jeho galerii plejádu vrcholných sportovních momentů zachycených s maximální čistotou a často zároveň s nějakým mimořádným prvkem.

http://www.bobmartin.com

Donald Miralle

Velký inovátor a tvořitel, tak by se dal popsat zástupce USA Donald Miralle. Ani on nezůstává pozadu a římsu svého krbu vydatně plní trofejemi. Bedliví televizní diváci ho můžou zahlédnout fotografovat na těch nejdůležitějších sportovních akcích. O tom, že pracoval a pracuje pro přední informační média nemusíte pochybovat. Ve vodě s fotoaparátem pracuje stejně jistě jako ryba plave.

http://www.donaldmiralle.com

Walter Iooss

Nepředstavitelným množstvím zážitků ze sportovišť se po právu může pyšnit Američan Walter Iooss. Sport fotil poprvé v roce 1959. Od té doby zvěčnil na svých snímcích největší sportovní hvězdy světa. Známý je svým dlouhodobým působením ve Sports Illustrated. Jeho fotografie mě zaujaly hlavně úžasnou atmosférou.

http://www.walteriooss.com

Al Bello

Dalším fotografem který se nerozpakuje skočit s fotoaparátem pod haldinu je Al Bello, opět Američan. Jdou mu ale i další sporty. Má za sebou čerstvě zimní olympiádu ve Vancouveru. Za svoje snímky už si vysloužil několikero významných cen, proto vězte, že ani návštěva jeho stránek pro vás nebude zklamáním.

http://www.albello.com

Lars Moeller

Šňůru amerických fotografů přetíná Dán Lars Moeller, který má do sportovní fotografie také co mluvit. Budu se opakovat, ale ani jemu nechybí fotoceny. Ve své profesní kariéře je zatím věrný dánským médiím. S fotoaparátem se mu podařilo procestovat pořádný kus světa, aby zaznamenal důležité sportovní i jiné události. Jeho webová stránka prozradí, že je mistrem okamžiku. Vhod přide exif u fotografií.

http://larsmoeller.dk

Craig Golding

Dalším zástupcem z Austrálie je Craig Golding, majitel mnohočetných cen a zkušeností. Začínal u The Sydney Morning Herald v roce 1991, od roku 2008 je na volné noze. Sledovat jeho výtvarné sportovní fotografie decentně doplněné o perfektní akční záběry v barvě i černobílém provedení je požitek. Rafinované kompozice a podání příběhu, to je to co se mi u něj líbí.

http://www.craiggoldingphotos.com

Ezra Shaw

Australan Ezra Shaw je dalším, který už fotil na ostře sledovaných akcích a získal ceny. Světlo, protisvětlo a stíny to především najdete v jeho portfoliu. Samozřejmě nechybí ani výborné momenty a zajímavé pohledy. Jen škoda, že těch fotek není víc.

http://ezrashaw.com

David Burnett

Pořádnou porci znalostí získal Američan David Burnett za více než 40 let fotožurnalistiky, k tomu patří úspěchy v soutěžích a je tu další fotograf, který stojí za představení. Ani dnes s sebou nezapomíná vzít do brašny mimo digitálu fotoaparáty na film. Na jeho stránkách jsou fotky ze sportu i jiných oblastí.

http://www.davidburnett.com

Tim Clayton

Posledním fotografem je rodilý Angličan Tim Clayton, který procestoval svět, nafotil šest olympiád a mnoho dalšího. K tomu si připočtěte fotografické ceny. Jeho poměrně bohatá galerie na webu má co nabídnout, tak neváhejte.

http://www.timclaytonphoto.com

VN:F [1.9.7_1111]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Sportovní fotografové, 4.7 out of 5 based on 3 ratings
Sdílejte obsah s přáteli:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • BlinkList
  • email
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • MySpace
  • Yahoo! Bookmarks

Mohlo by vás také zajímat:

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.