Velká kniha sportovní fotografie

28. 07. 2010, 4,472 views
Ve svém dnešním článku bych rád představil horkou novinku na pultech knikupectví.  Počátkem měsíce července spatřila světlo světa kniha nesoucí název “Velká kniha sportovní fotografie”. Tato ojedinělá českojazyčná publikace pojednávající o fotografování sportu vzešla po čtyřměsíční usilovné práci  z rukou Martina Kozáka. Autor je pro širokou fotografickou veřejnost známý především prostřednictvím své webové stránky, na kterou již v minulosti umisťoval poučné články, ale i z různých  fotoserverů. Nyní po jejím přečtení jsem se rozhodl napsat hodnocení a dojmy, které ve mě zanechala.

Hned na začátku si neodpustím položení a zodpovězení dvou zásadních otázek, které budou jistě zajímat většinu potenciálních čtenářů. Těm, kteří stránky Martina Kozáka občas navštíví, jistě neuniklo, že na ně autor před časem umístil svojí “prvotinu” v elektronické podobě, která se těšila poměrně slušné oblibě. A tak je první otázka nasnadě, dozvím se z knihy něco nového? Odpověď zní jednoznačně ano, valná většina dříve použitých fotografií byla nahrazena jinými příklady a co je důležité,  elektronické “Fotografujeme sport” bylo pro autora pouhým odrazovým můstkem, které jej katapultovalo mezi tištěné řádky. Nově vzniklá kniha v brožované vazbě si na 208 stranách v šesti kapitolách zachovala příjemnou čtivost, ale dostala novou fazónu. Mimo páté kapitoly se dostalo na stránkách zhruba stejnému zastoupení textu jako fotografiím. Dal jsem si tu práci a zkoumal, co vše je nové a výsledek? Jen v úseku 39 stran je mezi  nově napsanými texty tu a tam možné zaznamenat povědomé pasáže, které jsou ale rozšířené a doplněné, a tak se není čeho obávat.

O histogramu nebo přepalech a podpalech si od Martina Kozáka jinde než v knize nepřečtete. s. 32 a 33

Reálný přínos pak už jistě není pro nikoho obtížné spočítat. Tím dalším, co vás bude zajímat je charakter publikace. Vědomostmi o fotografování sportu se z knihy může obohatit široké spektrum čtenářů od začínajících po poloprofesionály. Když jsem mluvil s Martinem Kozákem, říkal mi, že nechce vodit čtenáře za ručičku. Proto recenzovaná publikace není žádným návodem, jak udělat 12 přesně stejných fotek, které autor vybere. Tento fotograf si zakládá na originalitě a jeho kniha je tak plná nástrojů, jak jí dosáhnout, vždy doplněných o názorné příklady. Čtenářům nevnucuje svoje fotografie k okopírování, ale svým způsobem dává prostor k vlastní tvořivosti při uplatňování popisovaných principů v praxi.

Po nezbytném úvodu, ve kterém jsou vzpomenuty kořeny fotografování sportu, následuje kapitola o vhodné fotovýbavě. Každý, kdo by rád zkusil fotit sport, tu najde nejen rady k výběru fototechniky, užitečného příslušenství, ale i oblečení. Chronologicky autor navázal kapitolou rad k přípravám před focením, které pomůžou hlavně  dosud nezavěceným dostat se do prostředí sportovišť. Po třetí kapitole ovládnete svůj fotoaparát, ovšem nebudete se ho učit ovládat, stanete se přímo jeho pány a také poznáte různé kreativní techniky, které vám pomůžou neotřelým způsobem zaznamenat vrcholné sportovní okamžiky. Tato část obsahuje na relativně malém prostoru obrovské kvantum užitečných a praktických informací.  Největší porce stránek je věnována jedenácti vybraným sportům. U každého je v rozumné míře lehký obecný popis sportoviště a specifik dané disciplíny. Naleznete tu doporučení k vhodné technice, nastavení, bezpečnosti a tipy na podobné sporty. Nemám tušení na základě čeho byly vybráno oněch jedenáct zástupců, typuji že částečně padla volba na sporty obecně populární, ale i na nějaké autorovy oblíbené. Osobně nemám problém přečíst si o jakémkoli sportu a udělám to rád, ale třeba cyklistiku bych čekal spíš než skateboarding.

Typická dvoustránka 4 kapitoly, Fotografujeme box, s. 68 a 69

Kapitola nesoucí na svém začátku číslo 5 je zaměřena na pestrost, dostane se vám tu “Malých rad pro velké fotografie”, ale i poutavé podívané v podobě fotografií, celkem jich v knize k inspiraci naleznete 250. Dalo by se říct, že pomůže fotografům otevřít oči a vidět, co bylo dříve přehlíženo. Ve finále na čtenáře čeká část s radami profesionála o třídění fotografií, jejich popisování a o focení za různými účely. Poslední kapitola mě osobně velice překvapila i potěšila a jakémukoli rozšíření bych se vůbec nebránil.

Velká kniha sportovní fotografie obsahuje vyvážený poměr naučného textu vhodně doplněného kvalitními fotografiemi ilustrujícími projednávaný jev s odpovídající tiskovou kvalitou. Standardem je již dnes připojení EXIF dat ke každému fotu, osobně bych vzal za vděk přidání informace byl-li použit blesk.  Na závěr mám výtku ke stránkám s černým podkladem, na kterých se dřív nebo později objeví otisky prstů. Počtení vyjde na něco málo pod 400 Kč s ohledem na knihkupectví.

KOZÁK, M. Velká kniha sportovní fotografie 1. vyd. Brno Computer Press, a.s., 2010. 208 s. ISBN 978-80-251-3247-0

VN:F [1.9.7_1111]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Velká kniha sportovní fotografie, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Sdílejte obsah s přáteli:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • BlinkList
  • email
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • MySpace
  • Yahoo! Bookmarks

Mohlo by vás také zajímat:

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.