Bezdrátová spoušť

08. 07. 2010, 4,838 views
Touha pořizovat stále nové a nové záběry z těžko dostupných míst mě přivedla k rozhodnutí, že potřebuji zařízení, které mi umožní exponovat na dálku. Řešením se pro mě stala rádiová dálková bezdrátová spoušť Phottix Plato 2,4 GHz. V tomto článku představím její vlastnosti, možnosti využití a prozradím jak si vedla v praxi.

Funkce

Nejdůležitější funkcí bezdrátové spoušti je bezesporu možnost pořizovat záběry na větší vzdálenost. Dosah uvádí výrobce 100 metrů. Příjemnou vlastností je kontrolní mechanizmus komunikace mezi vysílačem a přijímačem na bázi světelné indikace pomocí diod na ovladači. Konstrukce umožňuje odpojit kabel od přijímače a dát jej přímo do ovladače, vzniká tak drátěná spoušť. Přenos signálu pracuje  na kmitočtu 2,4 GHz, jenž by měl být dobře odolný proti rušení. Vysílací frekvence je z výroby přednastavena, ale lze jí později měnit mačkáním tlačítek. Přesný princip oné změny frekvence výrobce neuvádí. Zajímavostí je, že po uvedené změně frekvencí je s jedním ovladačem možné ovládat více přijímačů – fotoaparátů i různých značek, údajně 16 000 000. Takové množství fotoaparátů koncentrovaných na jednom místě si dovede představit asi jen málokdo, natož jejich majitele… Po namáčknutí spouště umí standartně zaostřit, po domáčknutí exponuje. Způsob jejího fungování závisí primárně na nastavení těla fotoaparátu, dále je ho možno ovlivnit i dálkovým ovladačem, který na sobě nese následující módy:

  • 1 snímek
  • samospoušť (2 sekundy)
  • sekvenční snímání (pomalé – 1 snímek za sekundu)
  • bulb

Konstrukční řešení

Vzhledově mi celá sestava Phottix Plato 2,4 GHz nepřipomíná žádný ze známých výrobků Canon. Design z dílny asijských inženýrů si již na pohled neklade za cíl líbit se, ale pouze fungovat. Ovladač i přijímač jsou vyvedeny jako kvádr se zaoblenými rohy. Použitým materiálem je černý plast. Přijímač se mi opticky jeví jako bytelnější, zatímco ovladač patří k těm výrobkům, které si po pádu na zem představuji rozmetané na tisíc kousků. A tak je, aby se neřeklo vybaven poutkem na ruku. Výhodou je, že ovladač nemá anténu na rozdíl od podobných výrobků dalších neznačkových producentů. Krabičku přijímače je možno zasunout do sáněk pro blesk a plastovým kolečkem utáhnout.

Přijímač nasazený v sáňkách blesku nepřekáží ani s fotoaparátem u oka

Z přijímače je vyveden odpojitelný kroucený kabel s konektorem do fotoaparátu. Při prvním použití jsem se lekl, že set je nefunkční, až pak jsem přišel na to, že konektor je třeba do zdířky nacpat poněkud silněji než jsem se odvažoval. Napájen je dvojcí AAA baterií. Nedobře na mě působí miniaturní dvířka prostoru pro baterie, protože představa, že mi spadnou do trávy při výměně baterií je strašidelná. Zapnutí se provádí podržením tlačítka 3 s, při nečinnosti delší než hodinu dojde k vypnutí (platí i pro ovladač). Ovladač je taktéž napájen párem AAA baterií, nalezneme tu dvě tlačítka. První z nich je spoušť, druhé je vypínač a nastavení v jednom. Na boku je zdířka pro napojení kabelu – vytvoření  drátěné spouště. Tato “vychytávka” na mě působí dojmem, že výrobce mazaně podal výhodu svojí vlastní za výhodu spotřebitele. Onen zmíněný kabel existuje i s konektory pro Nikon, Sony apod. Zřejmě tak chytře snížil své náklady, nevadilo by mi to, kdybych si uměl představit rozumné používání této funkce, kterou se chlubí. Kabel měří ve smrštěném stavu nekomfortních cca 40 cm, natažený pak zhruba 1 metr. V delší podobě se chová podobně jako guma a to není zrovna to pravé ořechové pro klidné záběry.  Aby dráťěná spoušť fungovala, neobejdete se bez baterií.

Využití

Uplatnění najde dálková spoušť především tam, kde fotograf nemůže být přímo. Ať už je to při sportu kvůli obavám o zdraví, zákazu pořadatelů, či nedostatku prostoru atd.  Stejně skvělým pomocníkem může být pro focení divoké zvěře V těchto, ale i jiných případech poskytne toto šikovné fotopříslušenství jedinou možnost, jak získat vytoužený záběr.

7kg nevyzpytatelného rotujícího kovu představuje riziko, které nedovoluje být osobně u fotoaparátu, proto by snímek z vnitřku kladivářské klece bez dálkové spouště nevznikl.

Fungování v praxi

První věc po instalaci je vždy vyzkoušení funkčnosti, pokud jsou kabely správně pospojované nic nebrání vzdálení se. Již avizovaná funkčnost na 100 metrů opravdu souhlasí, upozorňuji ovšem, že jsem měl nové baterie a volný výhled.  V reálné situaci bych se ale nejspíše takovým způsobem od fotoaparátu vzdálit ani nechtěl. Výdrž baterií  výrobce neudává, když objektivně zhodnotím, jak často a na jak dlouho dálkovou spoušť potřebuji, očekávám výměnu až za dlouho.  Spolehlivost příjmu signálu byla při testování uspokojivá ze všech stran, mimo pohledu ze zadu, kdy přijímač reagoval až z o něco menší vzdálenosti. Problém v tom však nevidím, protože přijímač umožňuje umístění do sáněk i opačně. Dobře fungovala indikace o spojení ovladač x přijímač, která je výborným pomocníkem. Pokusy přes sklo nečinily Phottixu žádné problémy. V lese se mu již tolik nedařilo, obecně hustota překážek snižuje dosah, mezi vzrostlými stromy bez křovisek odhaduji funkčnost mezi 30 a 50 metry. Výhodou rádiové dálkové spoušti na rozdíl od infračervených je, že nepotřebují přímou viditelnost na fotoaparát. Proto jsem se zaměřil také na vyzkoušení této vlastnosti. Roli zde hraje umístění jak přijímače, tak ovladače. Pokud bylo obojí přímo u překážky – dům, tak spoušť nefungovala, ve chvíli kdy byl přijímač dál od domu a ovladač na druhé straně také, bylo to v pořádku.

Režimy snímání

Režimy snímání spouště Phottix jsou kapitolou samou pro sebe. Ne právě dostatečně popsaný návod a podivná logika  fungování udělá badatele z každého majitele tohoto fotopříslušenství. Kdybych měl vypisovat všechny možné kombinace, nebavilo by to nikoho číst, a tak to shrnu. Lze na dálku fotit všemi režimy, na které jste zvyklí z fotoaparátu, navíc získáte možnost vypálit pomalou sekvenci 3x 2snímky, 5x 1 snímek, samospoušť 4 a 12 sekund. Nikoliv však všemi režimy na jedno nastavení fotoaparátu. Když je na fotoaparátu nastaven čas bulb, potom stačí na ovladači jednou zmačknout pro začátek expozice a podruhé pro ukončení, takže nehrozí žádná křeč v palci.

Na ovladači jsou k použití celkem čtyři režimy, jejich opravdová funkce ale závisí na režimu nastaveném na těle fotoaparátu. V praxi to znamená, že než se vzdálím, musím dobře nastavit fotoaparát, aby byl k dispozici právě ten režim, který potřebuji.

Cena, nákup a zhodnocení

Osobně jsem nakupoval přes internetový obchod stejnojmenné firmy jako spoušť. Cena je v současnosti 799,- Kč.  Na internetu lze nalézt podobné neznačkové produkty jiných výrobců, za nižší i vyšší ceny, funkce budou podobné. Zapřísahlí vyznavači originálního příslušenství se můžou poohlédnout po Canonu LC-5 s cenou okolo 10 000 Kč pracujícím  na bázi infračerveného signálu. Nad užitečností bezdrátové spouště, popřípadě únosností ceny nechť se každý zamyslí sám, pro mě jde o velice užitečné zařízení, které mi umožní převádet některé sny do reality.

Klady

+ cena

+ plná podpora režimů snímání

+ snadná dostupnost AAA baterií

+ rozměry

+ dosah

+ nevyžaduje přímou viditelnost

Zápory

- nedostatečný návod

- nelogické ovládání režimů snímání

- křehký vzhled

- vytvořená drátěná spoušť má nepraktické vlastnosti

VN:F [1.9.7_1111]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Sdílejte obsah s přáteli:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • BlinkList
  • email
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • MySpace
  • Yahoo! Bookmarks

Mohlo by vás také zajímat:

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.