Drátěná spoušť

08. 04. 2010, 4,498 views
Při focení se nerad vzdávám svých nápadů a pokud začnou sahat za možnosti fotoaparátu je třeba zvolit plán B. Ve svém prvním článku představím nový kousek mého fotopříslušenství a sice dráťěnou spoušť značky Jianisi,  anglický ekvivalent tohoto zařízení je remote switch. Pokud jí nevlastníte a o jejím pořízení teprve uvažujete, začetli jste se do správných řádků. Své místo zde mají samozřejmě i ti, kteří doteď neví oč se jedná.
Funkce

Cokoliv se rozhodnu koupit, musí bezpodmínečně splňovat moje požadavky. Proto ze všeho nejdříve nastíním funkce drátěné spoušti. Jde o jednoduché zařízení, které je v podstatě prodlouženým tlačítkem spouště na fotoaparátu. Umí ty samé věci, při namáčknutí zaostřit, po domáčknutí exponovat. Navíc disponuje možností zaaretovat stisknutou spoušť, což je praktické a komfortní, pokud je exponováno na BULB.

Ukázka aretace spouště

Konstrukční řešení

Už na první pohled v sobě Jianisi nezapře inspiraci v originální spoušti Canon RS-80N3 a až na malou odlišnost v estetickém provedení koncovky bych se nebránil tvrzení siamská dvojčata. Spoušť je možné rozdělit na dvě části, kabel a ovladač. Kabel je celkem silný a měří 90cm, působí na mě slušným dojmem. Velikost ovladače je 10cm a díky prohlubni pro ukazováček dobře padne do ruky, použitým materiálem je plast, nicméně bych jej hodnotil jako dobrý a pevný. Zařízení je plně manuální a pro svůj provoz nepotřebuje žádné napájení.

Ovladač je velký akorát do dlaně

Využití

Ač jsme v tuto chvíli již za polovinou článku, jsme vlastně na začátku. Důvodem shánění a nákupu je najít prostředek, který splní naše potřeby. Zde se tedy krátce zmíním proč drátěnou spoušť chtít a jak jí využít. V praxi mě napadají dvě hlavní výhody, které má. Jednak umožňuje exponovat na vzdálenost téměř jednoho metru, což není to sice mnoho, ale v jistých situacích to stačí. Významnější vlastností, kvůli které jsou tyto spouště pořizovány je práce s dlouhými časy. Díky obsluze na dálku nehrozí sebemenší rozhýbání jako po stisknutí spouště na těle fotoaparátu. Oblibu si tak jistě drátěná spoušť získá především mezi krajináři, ale bez šance nejsou ani ostatní fotografové. Jak jsem uplatnil její možnosti při sportu je vidět na fotografii níže.

Pohyb karatistů, čas 1/2 s

Mým cílem bylo vyjádření pohybu karatistů s ostrým okolím. Vycházející časy vylučovaly pro splnění mých představ focení z ruky. Jako řešení se nabízela samospoušť, ale dvouvteřinová prodleva je při sportu sázkou do loterie. Pro absolutní kontrolu nad kompozičním umístěním sportovců přesně v době expozice jsem s úspěchem využil drátěnou spoušť.

Cena a nákup

Co každého jistě zajímá, je cena. Zatímco v případě originálu vysázíte v obchodě na dřevo kolem 1200Kč, za Jianisi jsem zaplatil i s poštovným cca 200Kč. Rozdíl je tedy markantní a je na uvážení každého, zda si za pět magických písmenek připlatí anebo se spolehne na výrobek čínské provenience. I když jsem neměl tu čest vyzkoušet  originál, vyhrál u mě na celé čáře Jianisi. Takové příslušenství stejně většinu času zahálí a když se rozbije, pořád jich do 1200Kč pět zbývá. Můj kousek pochází z Aukra, na ebay bude jistě výběr ještě větší a možná i cenově výhodnější.

VN:F [1.9.7_1111]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Sdílejte obsah s přáteli:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • BlinkList
  • email
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • MySpace
  • Yahoo! Bookmarks

Mohlo by vás také zajímat:

4 x Okomentováno

  1. Posted 16/05/2010 at 18:37 | Permalink

    Myslím, že to ve werku a mionší dobře využiješ

  2. Posted 16/05/2010 at 12:47 | Permalink

    tento týden mi dorazila domů obdobná JJC s poštovným za 3 kila!

  3. Posted 10/04/2010 at 10:49 | Permalink

    Ahoj. Souhlasím s tebou! Dálková je víc prokreativní, drátěná je podle mě pohotovější co se týče přípravy k použití a také nevyžaduje další zahloubání se nad nastavením. V případě kdy se nepotřebuju vzdalovat od foťáku, bude pro mě takhle varianta příjemnější a případné poničení tolik nezamrzí.

    P.S. prostě toto ber jen jako první vlaštovku mezi mými články ;)

    a díky za návštěvu!

  4. Posted 10/04/2010 at 10:18 | Permalink

    proc ne bezdrat? myslim ze na sport praktictejsi, funguje v pohodě na 20 metrů a stoji a par kaček vic…;-)

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.